Nieuws

H et Laatste Nieuws

De opening​ van het museum in Het Laatste Nieuws! 6 juli 2022

Klerken krijgt nieuw oorlogsmuseum over verzet en collaboratie

In Klerken bij Houthulst opent binnenkort Klein Engeland, The Secret War Museum. Het vertelt het verhaal van het verzet en de collaboratie in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jolien De Bouw

wo 18 mei 11:11

“Het museum is ingericht als een huis uit de jaren ’40, met houten lambriseringen en behangpapier met bloemen”, vertelt initiatiefnemer Brecht Schotte. Bijzonder is dat bezoekers van Klein Engeland overal in het nieuwe museum mogen rondneuzen. “Door kasten en koffers open te trekken komen voorwerpen tevoorschijn van mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt.”

Bijzondere verhalen van gewone mensen

Verzet en collaboratie lopen als een rode draad door het museum. “De twee meest extreme kanten van de oorlog, die in andere musea weinig aan bod komen” volgens Schotte. Hij verzamelt al jarenlang spullen uit de oorlogsperiode en sprak met heel wat ooggetuigen. “Ik wil de bijzondere verhalen van gewone mensen aan bod laten komen.”

Het museum Klein Engeland gaat op 9 juli open.

Belgium Battlefield of Europe

 • 25-01-2022
 • Belgium Battlefield of Europe

  25/01/2022

  Klein Engeland, The Secret War Museum is sinds kort trotse partner van Belgium, Battlefield of Europe.

  Belgium Battlefield of Europe is een uniek samenwerkingsverband opgericht door het War Heritage Institute (het vroegere legermuseum). Het is een samenbrengen van actoren op het vlak van militair erfgoed en herinnering met de verschillende beleidsniveaus die hierbij ondersteunend kunnen optreden. Je vindt hun website via www.belgiumbattlefield.be

  Een echte aanrader voor al wie geïnteresseerd is in militaire geschiedenis, slagvelden en historische sites!

  Verbouwingen

 • 18-07-2020
 • Verbouwingen

  18/07/2020

  De laatste grote verbouwingen zijn achter de rug. We starten met de afwerking en inrichting van het museum. We verwerken zo veel mogelijk authentieke materialen om de tijdsgeest van toen weer te geven. Behangen, schilderen, kasten inrichten en elektriciteitswerken staan nog op het programma. ​

  Vernieuwd museum! Vernieuwde website! Nieuwe naam!

 • 16-01-2020
 • Vernieuwd museum! Vernieuwde website! Nieuwe naam!

  16/01/2020

  Het Huis van ’40-’45 krijgt een nieuwe naam. We hadden reeds een bijzondere aandacht voor de geheime oorlog van het verzet. Onze collectie groeide en groeit nog steeds met items gelinkt aan het verzet. Ondertussen durven we te stellen dat we een unieke verzetscollectie bezitten. Het werd tijd om dat ook in onze naam zichtbaar te maken. Onze gemeente Houthulst kreeg niet voor niets de bijnaam ‘Klein Engeland’. Heel wat dorpsgenoten waren actief in het verzet. Er werden piloten gered, inlichtingen verzameld, onderduikers geholpen, sabotage gepleegd, joodse kinderen opgevangen en clandestiene krantjes verspreid. De Houthulstse leurders kenden dan weer de perfecte plaatsen om de grens met Frankrijk ongezien over te steken. Ook smokkelen was hier een ‘nationale sport’.

  In het museum worden voorwerpen getoond van verzetsgroepen uit gans België. Uniek zijn de items gebruikt door Belgische geheime agenten gestuurd door de Britse geheime dienst. Ook de inval, het dagelijkse leven, collaboratie en de bevrijding blijven aan bod komen. We willen een compleet en genuanceerd beeld geven.

  Het museum heet voortaan ‘Klein Engeland, The Secret War Museum’.

  Expo Het Geheim Leger: verzet in Waregem.

 • 13-09-2019
 • Expo Het Geheim Leger: verzet in Waregem.

  13/09/2019

  Het Huis van ’40-’45 leende enkele stukken uit aan de tijdelijke tentoonstelling in het bezoekerscentrum HIPPO.WAR. Elke week open van woensdag tot en met zondag, van 14u. tot 18u. De expo over het Geheim Leger loopt tot 15 december. De permanente en tijdelijke tentoonstelling zijn gratis te bezichtigen. Zeker een bezoekje waard! Meer info op de website van hippowar.memorial