Ons verhaal

Klein Engeland…over verzet, verraad, vervolging en vrijheid

Het verhaal van Klein Engeland begint op 28 mei 1940, de dag van de Belgische overgave. Die dag komen de Duitsers Houthulst binnen en eisen dat de witte vlag wordt gehesen, ten teken van overgave. Burgemeester Hubert De Groote weigert en wordt hiervoor een dag opgesloten. Vanaf die dag wil hij zich niet neerleggen bij een Duitse overwinning. Hij begint met het verzamelen van inlichtingen. Een kleine verzetskern wordt met enkele inwoners opgericht. Vanaf 1941 organiseren ze sabotages en verspreiden clandestiene pers. Later nog geeft men hulp aan onderduikers, helpt men geallieerde piloten op de ontsnappingslijnen, organiseert men parachutages en steelt men springstoffen uit het grote Duitse munitiedepot. Zelfs twee Joodse meisjes krijgen een onderduikplaats in het dorp.

Houthulst wordt een haard van verzet. Steeds meer mensen uit de gemeente en uit de buurgemeenten sluiten aan. Tenslotte wordt Hubert De Groote leider van het Belgisch Legioen (later Geheim Leger) van gans West-Vlaanderen. Ondertussen is zijn broer Georges één van de leidende figuren in Oost-Vlaanderen en zijn zus Agnes de belangrijkste koerier van die twee provincies.

De gevaarlijkste spion in België, Prosper Dezitter, handlanger van de Duitse Abwehr, zal roet in het eten gooien. Samen met zijn vriendin Florentine Giralt slaagt hij er in te infiltreren in het Belgisch Legioen. Ze doen zich voor als Britse geheime agenten. Ze komen aan een lijst van 350 belangrijke verzetsleden. De Abwehr en de Geheime Feldpolizei organiseren hierop één van de  grootste arrestatiegolven gericht op het verzet. De razzia in Houthulst, met zo’n 500 Duitse soldaten en Vlaamse Wachters maakt hier deel van uit. Heel wat mensen worden opgepakt. Hubert ontsnapt als bij wonder en kan Engeland bereiken.  Over het ganse land worden mensen gearresteerd. 110 van hen overleven de oorlog niet.

Midden in de Westhoek, in het dorp dat ooit de bijnaam Klein Engeland kreeg, vind je een Vlaams Verzetsmuseum dat alle aspecten van de weerstand belicht. Een collectie van nationaal belang toont je geheime documenten, clandestiene zenders en gedropte wapens. Verhalen en persoonlijke voorwerpen van Marcel Louette, Huguette Baetslé, Henri Talboom, Agnes en Hubert De Groote, Jean Baptiste Piron, Henri Heffinck en zovele anderen nemen je op sleeptouw door de donkerste bladzijden van onze geschiedenis. Stap dit huis van verzet binnen, trek de kasten en koffers open, ontdek de verborgen ruimtes, zie, voel en proef de sfeer van toen. Bezoek Klein Engeland, The Secret War Museum.